Den konservativa skolmaten
Nu när jag som blivande lärare är ute på praktik har jag återkommit till skolmatens dagar och det är ingen höjdare måste jag säga. Utvecklingen tycks stå still på den fronten och det är precis lika dant som när jag själv gick i grundskolan. Idag serverades någon slags pytt i panna, torr och smaklös enligt min mening. Eleverna grimserade illa, någon petade i maten, en annan försökte få i sig lite fil och flingor istället och en tredje gnagde i sig en liten knäckemacka. Det var med andra ord många kurrande magar som lämnade skolmatsalen idag, inklusive min egen.
Jag undrar varför det inte satsas mer på skolmaten i skolorna. I dagens högutbildade samhälle borde man ju faktiskt ha insett hur viktigt det är med rätt kost för att orka hela dagen. Annars får vi okoncentrerade och trötta elever i skolan med tomma magar.
Det är nått speciellt med skolmat, så fort man nämner ordet ler alla lite igenkännande, rynkar på näsan och drar sig till minnes alla äckliga rätter som blivit serverade i skolmatsalen. Det känns som om det varit samma skolmat som serverats i alla tider, de ökända fiskpanetterna med sönderkokt potatis och filsås, fiskbullar med ris, någon konstig köttstuvning osv. fantasin är med andra ord inte på topp. Jag inser att ekonomin är snäv, men det måste ändå gå att göra något åt problemet och göra lite mer lockande maträtter till eleverna istället för att konservativt hålla kvar i det som alltid varit och som alla andra gör. Med lite nytänk, fantasi och bra råvaror tror jag att det är fullt möjligt att göra både nyttigare och godare mat i skolorna. Det gäller bara att våga bryta mönstret.
En som har bevisat att det faktiskt är möjligt är Carola Magnusson som jag läste om i Svd:s nätupplaga. Hon tog saken i egna händer, startade eget företag och serverar nu ekologisk mat till skolelever. Inga halvfabrikat här inte untan här lagas maten från skratch och hon hushåller dessutom bra med pengarna så de räcker till för att införskaffa alla förnödenheter. Nu har hon vunnit pris för sina insatser och det med rätta. Hon har bevisat att allt är möjligt bara man lägger manken till. Skulle fler vara som hon kanske vi skulle ha glada, mätta och fokuserade ungar i skolan istället för det motsatta.
Avslutar med några kloka ord från Carola Magnusson:
Om man ska köpa en tv eller en bil, väljer vi inte det billigaste skräpet, utan kvalitet. Varför gör vi inte det med mat?
(http://www.svd.se/naringsliv/jobbet/artikel_2763705.svd#tw_link_widget 2009-09-10)

http://www.flickr.com/photos/samvarians/ / CC BY-NC-SA 2.0
Inspiration till artikeln från: SVD
Jag undrar varför det inte satsas mer på skolmaten i skolorna. I dagens högutbildade samhälle borde man ju faktiskt ha insett hur viktigt det är med rätt kost för att orka hela dagen. Annars får vi okoncentrerade och trötta elever i skolan med tomma magar.
Det är nått speciellt med skolmat, så fort man nämner ordet ler alla lite igenkännande, rynkar på näsan och drar sig till minnes alla äckliga rätter som blivit serverade i skolmatsalen. Det känns som om det varit samma skolmat som serverats i alla tider, de ökända fiskpanetterna med sönderkokt potatis och filsås, fiskbullar med ris, någon konstig köttstuvning osv. fantasin är med andra ord inte på topp. Jag inser att ekonomin är snäv, men det måste ändå gå att göra något åt problemet och göra lite mer lockande maträtter till eleverna istället för att konservativt hålla kvar i det som alltid varit och som alla andra gör. Med lite nytänk, fantasi och bra råvaror tror jag att det är fullt möjligt att göra både nyttigare och godare mat i skolorna. Det gäller bara att våga bryta mönstret.
En som har bevisat att det faktiskt är möjligt är Carola Magnusson som jag läste om i Svd:s nätupplaga. Hon tog saken i egna händer, startade eget företag och serverar nu ekologisk mat till skolelever. Inga halvfabrikat här inte untan här lagas maten från skratch och hon hushåller dessutom bra med pengarna så de räcker till för att införskaffa alla förnödenheter. Nu har hon vunnit pris för sina insatser och det med rätta. Hon har bevisat att allt är möjligt bara man lägger manken till. Skulle fler vara som hon kanske vi skulle ha glada, mätta och fokuserade ungar i skolan istället för det motsatta.
Avslutar med några kloka ord från Carola Magnusson:
Om man ska köpa en tv eller en bil, väljer vi inte det billigaste skräpet, utan kvalitet. Varför gör vi inte det med mat?
(http://www.svd.se/naringsliv/jobbet/artikel_2763705.svd#tw_link_widget 2009-09-10)

http://www.flickr.com/photos/samvarians/ / CC BY-NC-SA 2.0
Inspiration till artikeln från: SVD
Kommentarer
Trackback